אלמוג גולד, נטופטית ומומחית לאסטרטגיות תזונה ואכילה
אחד הטרנדים הלוהטים של השנתיים האחרונות הוא התזונה הקטוגנית, הטרנד שמנפץ את כל מה שלמדנו - ששומן רווי חוסם את העורקים, שרצוי ואף מומלץ לאכול ירקות, כמה שיותר, מכל הסוגים, שדגנים מלאים הם בריאים....
אז מה זאת, בעצם, תזונה קטוגנית?
בתזונה הזאת הסוכר והפחמימות (גם המלאות) הם האויב. האויב כולל גם פירות (חוץ מפירות יער) וירקות עמילניים כסלק, בטטה, דלעת ואפילו גזר. על חשבון הפחמימות והעמילנים בתזונה הקטגונית יש כמה שיותר שומנים וגם חלבון.
ההעדפה היא לביצים, לבקר ולדגים, כמה שיותר שמנים, רצוי יחד עם חלקי השומן (חלקים שרבים נוטים להוריד בבישול ובאכילה מטעמי בריאות(.השומנים המומלצים הם שקדים, אבוקדו ואצל חלק מהקטוגנים גם גבינות באחוזי שומן גבוהים מאוד. הקו המנחה הוא שכ-70% מהתזונה תתבסס על שומן, יחד עם חלבון מהחי ואפשר גם בצירוף ירקות עליים או פחות עמילניים כקישוא ופטריות, למשל.
המטרה היא להגיע לבריאות מיטבית ולאנרגיה גבוהה, לאזן רמות סוכר, לשפר בעיות כלי דם ולב ואפילו לאזן כולסטרול.
איך כל זה נעשה?
בהיעדר פחמימות כמקור אנרגיה עיקרי למוח, לשרירים ולאיברים, הגוף מתחיל לשרוף שומן לאנרגיה. זהו תהליך שקורה גם בזמן צום או בעקבות פעילות גופנית עצימה.
תוצרי הפירוק של שריפת השומן נקראים גופי קטון ומכאן מקור השם - תזונה קטוגנית.
יתרונות השיטה:
שיטת התזונה הזאת יכולה להתאים לסוכרתיים, גם סוג 2 וגם סוג 1. (הסוכרת היא למעשה מחלה אוטו-אימונית הקשורה לתפקוד לקוי של הלבלב).
התזונה הקטוגנית נבדקה בהקשר של העלמת התקפי אפילפסיה בקרב מבוגרים וילדים ובהאטת תהליכי דמנציה ואלצהיימר.
נוסף על כך, כל הפחתה בצריכת הסוכר מונעת נזקים לגוף. תזונה המבוססת על שומן וחלבון מעלה את רמות השובע, וכך רבים מהקטוגנים מסתפקים, לעיתים, בשתי ארוחות ביום ללא נשנושים וללא ארוחות נוספות.
חסרונות השיטה:
נתקלתי אומנם באנשים שהתזונה הקטוגנית היטיבה עימם אך גם בכאלה שהיא גרמה להם נזקים בלתי הפיכים, כמו מחלות מעי דלקתיות. זוהי תזונה שחשוב לעשותה בליווי איש מקצוע ובקְשיבות עצמית מֵרבית. מכיוון שזוהי שיטת תזונה חדשה יחסית, לא קיימים עדיין מחקרים ארוכי טווח שבדקו את ההשלכות של אכילת כמות שומן, בעיקר שומן רווי, לתקופה כה ארוכה על מדד הדלקתיות בגוף ועל מצב העורקים וכלי הדם.
נוסף על כך, התזונה הזאת דורשת תקציב גבוה עקב צריכה מוגברת של בשר בקר, של ביצים וגבינות שמנות וכן נדרשת היערכות רבה ברמת הבישול והיציאה מהבית.
כמו כן, בהיעדרם של מגוון ירקות ופירות עלולים להיווצר בגוף חוסרים של נוגדי חמצון, של ויטמינים ושל מינרלים. כמו כן עלול להיגרם חוסר בסיבים תזונתיים, שהם חיוניים לבריאותנו ולבלימת תהליכי דלקת, דווקא בשעה שהגוף צורך באופן מסיבי שומן רווי ומזון מהחי המכילים חומצות ארכידוניות המעודדות תהליכי דלקת בגוף.
בשורה התחתונה:
אני רואה תזונה זאת כפתרון למצבי סוכר גבוה שאינו מתאזן בתזונה המכילה גם ירקות, וכן למצבים של אפילפסיה והתדרדרות קוגנטיבית. אני מאמינה שבסופו של דבר תזונה הכוללת את כל רכיבי המזון, עם דגש על נוגדי חמצון מירקות, היא התזונה שמתאימה לחלק גדול מהאוכלוסייה והיא תוכל להיטמע כדרך חיים שקל יותר לעמוד בה.
אלמוג גולד, נטורופטית ומומחית לאסטרטגיות תזונה ואכילה, מטפלת בקליניקה בתל אביב, מנחת סדנאות והרצאות בארגונים ובחברות. לפרטים: www,almog-gold.com
כתבה זו מתוך גיליון אביב מרץ 2021 של 'ניצת הדובדבן'