מאת: גלי הנדל Master Of Public Health
המטבחון המשרדי הפך להיות 'שדה מוקשים' לכלל העובדים ובפרט לעובדים המבקשים לשמור על אורח חיים בריא. חברות ועסקים רבים מרגישים כי הם נמדדים על פי האפשרויות המוצעות במטבחון ועל כן הם חשים בצורך להציע בו מגוון רחב ועשיר של משקאות וחטיפים ל'קידום' רווחת העובדים. ואולם, במקרים רבים ההפך הוא הנכון.
חטיפים, ממתקים, שתייה מתוקה ואף תחליפי חלב מהווים פריטים 'קטנים' הנצרכים בלא משים לאורך יום העבודה. מטבחים בריאים פחות יציעו חלב בתוספת סוכר, עוגיות מתוקות המכילות שומן מוקשה, קרקרים מתועשים עשירים בנתרן ובסוכר, דגני בוקר שהם למעשה ממתקים (חלקם כוללים כ-70 כפיות סוכר לאריזה!!), יוגורט בשילוב מחית פירות מתוקה ומיצי פירות טבעיים מפוסטרים שנותרו עם תכולת הסוכר בלבד.
מטבחים אחרים יציעו חלופות במחשבה שאלו בחירות בריאות יותר, בעוד שבפועל הן גרסה משודרגת במעט של הדוגמאות שהוצגו. בין החלופות הבריאות לכאורה: חטיפי 'בריאות' וחטיפי חלבון ממותקים (חלקם בממתיקים טבעיים), גרנולות עתירות סוכר כתחליף לדגני הבוקר, מזונות מלוחים עתירי נתרן ופירות יבשים מעובדים המכילים תוספת סוכר, צבעי מאכל וחומרים משמרים.
לעיתים משמש המטבחון המשרדי 'פח אשפה שיתופי' שאליו נבחר להביא מהבית את הכיבוד שנשאר מסוף השבוע, מהחג, מהפיקניק או מימי ההולדת של הילדים. מתוך כל אלו עולה כי המטבחון בְמקום העבודה עשוי לאתגר את שוחרי הבריאות, את אלו הנדרשים לשמור על רמות מתונות של סוכר, נתרן או שומן ואת אלו המתמודדים עם הצורך לאזן את המשקל. במילים אחרות: את כולם. אף שמטבחונים מסוימים מציעים חלופות בריאות יותר כגון שקדים ואגוזים, פירות ופירות יבשים, צריכה עודפת בכל הפסקה והצורך להתאוורר עלולים להקשות על שמירה על רמות סוכר יציבות ועל משקל תקין ואף על רמת הריכוז לאורך היום.
כיום כבר ידוע כי שמירה על אורח חיים בריא היא משימה לכלל המסגרות בהן אנחנו חיים. לכן, בלתי אפשרי לקיים אורח חיים בריא עם בחירות מזון מיטיבות רק במסגרות הביתית או המשפחתית, בעוד שבמקום העבודה נדרש להתמודד עם שפע של מזון נגיש וזמין.
אז מה עושים?
מי אמר שהליכה למטבחון המשרדי חייבת להיות לצורך אכילה או שתייה? אם תבקשו מהארגון או אם תרכשו במרוכז בְעלות סמלית סט גומיות כושר, תוכלו לבצע באזור המטבחון תרגילי כוח, גמישות ומתיחות במקום לצרוך עוד סוכר ונתרן. אפשר לצרוך כושר במקום אוכל!
כיצד מייצרים סביבת עבודה בריאה יותר?
בקשו לנקות את תכולת המזון מהשיש
בלוטות הרוק מפרישות אנזימים כתגובה למראה ולריח של מזון. גם אזורים אחרים בגופנו מתוכנתים להגיב לנוכחותו של מזון ולהפעיל חיישנים ומערכות מתאימות. על כן לא נדרשת אכילה של ממש כדי לעורר את הגירוי המתאים בגופנו. טיולים אין סופיים סמוך למזון המוצג לפניכם לאורך יום עבודה שלם יסתיימו, קרוב לוודאי, בצריכתו גם ללא תחושת רעב. לכן את המזון המשרדי בקשו להכניס לארונות, למגרות ולמקררים. רחוק מהעין, רחוק מהפה.
מה כן להציג?
בקשו להניח על השיש קנקני זכוכית הכוללים פייה וברז שניתן למצוא בכל חנות לכלי בית, ובהם למלא מים 'בטעמים'. טעמים אלו לא יכילו סוכרים כי אם שילובים של פירות, ירקות ועשבי תיבול. זקוקים לדוגמאות? תותים, תפוזים, תפוחים, לימונים, מלפפונים, נענע, לימונית, לואיזה או קינמון יכולים לעבוד נהדר. לבד מהטעם המתקתק והמרענן ללא תוספת הסוכר, המראה יזכיר לכם לצרוך מים בִמקום מזון וגם יהווה מופע של שפע וצבע במטבחון המשרדי.
אופציה נוספת היא לעשות שימוש בחלל המטבחון להצגת משפטי השראה מעולמות הבריאות והכושר, עובדות מדעיות חשובות (כדוגמת מספר כפיות הסוכר במזונות השונים), תזכורת על צעדים או על עלייה במדרגות וכמובן תזכורת על שתיית מים.
ומה אם בכל זאת רוצים 'לפנק'?
קיימות אופציות בריאות למטבחון המשרדי גם אם אלו אינן מוצגות לראווה. ניתן להחליף בהדרגה את המזונות עתירי הסוכר והנתרן בבחירות בריאות יותר, כדוגמת ירקות מיני (מלפפונים, עגבניות שרי, פלפלים, גזר) בתוספת טחינה, אבוקדו, גבינת עיזים או שמן זית, פירות עונתיים שמחירם זול ושינועם מצמצם את טביעת האצבע האקולוגית, יוגורט עיזים או סויה ללא תוספות, ממרחי שקדים ובוטנים טבעיים בשילוב קרקרים בריאים (תוך מתן תשומת לב לנושא האלרגניים במקום העבודה) ועוד.
אופציות בריאות ומשמחות קיימות גם לישיבות, לפגישות ול-Happy Hour במקומות העבודה. אירועים אלו המתקיימים באופן שבועי לא חייבים להפוך למסיבת 'יום הולדת של גדולים'.
פעולות רבות, פשוטות ואפילו זולות יאפשרו למטבחון המשרדי, כמו גם למטבחון הביתי (בעבודה במבנה היברידי) להיות בריא יותר. סביבת העבודה בשה אנו מבלים זמן ניכר היא מסגרת אידיאלית לקידום בריאות. עם זאת, ללא מדיניות סדורה ומובנת המבוססת על הכרת הארגון, על הנורמות, הצרכים, קהל היעד והמטרות שאותם נרצה להשיג, יהיה קשה לרתום את העובדים לשינוי ולקדמו מתוך הבנת החשיבות והמשמעות האישית והקולקטיבית. מומלץ כי פעולות אלו יהוו חלק מאסטרטגיה סדורה הנוגעת לבריאות במקום העבודה.