אצל מי יכולים להיווצר סימני מתיחה?
אצל כולם! אבל יש מצבים שיכולים להשפיע על הסימנים. לבד מגנטיקה, אלה הם הגורמים הידועים:
גיל ההתבגרות - נערות בסביבות גיל 12, וקצת לפני, יכולות, כחלק ממכלול השינויים הגופניים העוברים עליהן, לחוות סימני מתיחה באזור החזה בשל הצמיחה המהירה באזור זה. אצל נערים מתרחשת בתקופה קצרה גדילה מואצת בכל הגוף, יחד עם שינוי גובה משמעותי, תהליך המעמיס על העור בחלקים שונים.
תקופת ההיריון - אצל נשים רבות מופיעים סימני מתיחה במהלך ההיריון ולאחר לידה ראשונה וגם בהריונות חוזרים. במהלך ההיריון העור נמתח כדי לספק מרחב לחיים החדשים שצומחים בבטן. לצד האושר הנלווה לכך, מתרחשים גם השפעות נוספות ושינויים הורמונליים היוצרים שחרור מוגבר של הורמונים מסוג סטרואידים. הסטרואידים מעכבים את תהליך הבנייה של העור ומשנים את מידת הגמישות של סיבי הקולגן והאלסטין, מצב שמעודד יצירת קרעים בעור. העור לא מספיק לייצר רקמות חדשות בהתאמה ליחס הגדילה של הבטן והתוצאה היא סימני מתיחה בבטן.
נוסף על כך, מתרחשים שינויים במערכת החיסונית כיוון שהעובר מתפתח עם מערכת חיסונית נפרדת, ומעבר תאי דם מהאם לעובר מחייב את גוף האם לווסת את עצמו אל מול העובר. מסיבה זו תפקוד מערכת החיסון בכל הגוף וכן בעור משתנה. עדות לכך ניתן לראות בשינוי שקורה במצבים של בעיות עור כרוניות שזוכות לרגיעה דווקא בתקופת ההיריון מכיוון שהמערכת החיסונית מתפקדת באופן שונה. הדבר נכון גם לגבי מחלות אוטואימוניות כדוגמת דלקת מפרקים, שיכולות להירגע במהלך ההיריון ולהתפרץ אחריו.
פעילות ספורטיבית - ספורט מאומץ עלול ליצור סימני מתיחה, בעיקר אם מבצעים הרמת משקולות שמעלה במהירות את נפח הגוף או תרגילים, כדוגמת עליות מתח, שמפעילים לחץ ומתיחה באזורים שונים. כדי להפחית את הופעת הסימנים, מומלץ לבצע שינויים באופן הדרגתי. בין אם מדובר בירידה במשקל או בהעלאת רמת חיטוב ובעלייה בעצימות של הרמת משקולות או אימון, יש לזכור, ככל שהשינוי דרסטי יותר - גדל הסיכוי לסימני מתיחה.
תרופות - קיימות תרופות, בעיקר ממשפחת הקורטיקוסטרואידים, שנטילתן עלולה להשפיע על הופעת סימני מתיחה. סימנים כתוצאה מטיפול תרופתי יופיעו לרוב בגוון סגול-כחול. גם משחות סטרואידים לטיפול מקומי, כדוגמת משחה עבור פטרת, עלולות לעודד הופעת סימנים.
מחלות - מחלות מסוימות משפיעות על הסימנים, כדוגמת 'תסמונת קושינג' -הפרעה שבה הגוף מכיל עודף של ההורמון קורטיזול. התסמונת משפיעה על ייצור הקולגן בשכבות הדרמיס ויש לה השפעה ישירה על האופן שבו העור משתקם לאחר פגיעה מכל סוג, לרבות מתיחה. נוסף על כך, הטיפול במחלות מסוג זה הוא לרוב באמצעות סטרואידים, שמגבירים עוד יותר את הפגיעה בעור.
ניתוחים - בעיקר ניתוח להגדלת חזה שבו מופעל לחץ גדול ופתאומי באזור מסוים. הדבר נכון לגבי כל ניתוח שמגדיל במהירות אזור מסוים בגוף.
החדשות ועיקרן תחילה
החדשות הטובות הן שחלק ניכר מסימני המתיחה נעלמים עם הזמן באופן טבעי, ללא צורך בהתערבות חיצונית. אולם יש מקרים שלא כך הוא הדבר.
קיימים שני שלבים של סימני המתיחה: בשלב הראשוני מתרחש תהליך הצטלקות שבו מתפתחים סימנים בעלי גוון אדמדם-סגלגל. זהו השלב שבו סימני המתיחה מגיבים טוב יותר לטיפול. בהמשך, כעבור כשנה, הסימנים הופכים ללבנים, ובשלב זה כבר קשה לטפל בהם.
יש הבדל בין סימני מתיחה שהיטשטשו ובין סימנים שכלל אינם נראים.
קיימים טיפולים אסתטיים שמעודדים התחדשות של העור וטשטוש של סימנים קיימים. כדי להבטיח את הצלחת הטיפול יש לבצע אותו סמוך ככל שניתן לשלב הראשון להיווצרותם. אם נמתין שהסימנים יעברו בעצמם, אולי, ייתכן ש"נאחר את הרכבת".
אז מה עושים? כמו תמיד שיטת הטיפול הטובה ביותר היא מניעה!
מתחילים במניעה!
בעזרת כמה פעולות פשוטות ניתן להקטין את הסיכון להופעת סימני המתיחה:
מים, מים בששון
שתו הרבה מים! מצד אחד, הרוו את העור ואת הגוף, ומהצד האחר הימנעו ממשקאות מְשַׁתְּנִים כדוגמת קפה שנוטים לעודד התייבשות.
אוכלים לחות!
כדי להעשיר את העור בלחות יש לצרוך מספיק נוזלים. כבר עשיתם מאמץ והגברתם את שתיית המים, וזה הזמן לעלות מדרגה ולהימנע ממאכלים שמייבשים אותו, ממאכלים מעובדים ומסוכרים. הימנעו גם ממאכלים מְשַׁתְּנִים, שיפגעו בכל הטוב שהמים הוסיפו, זכרו שמאכלים רוויי מלח יספחו את הנוזלים. במקומם העדיפו מזונות העשירים בוויטמיני C, A ו-D יחד עם מינרלים המשתתפים בתהליכים חשובים בעור, כדוגמת אבץ שאותו ניתן למצוא באגוזים רבים ובדגים. איכלו ירקות ופירות שתורמים למאזן הנוזלים בגוף.
השפעת המזון היא לא רק בלחות. העור שלנו עשוי מקולגן, חלבון המהווה חלק עיקרי במשקלו. ככל שיש לנו יותר ממנו - העור אלסטי, גמיש ופחות נוטה לסימני מתיחה. הקולגן נמצא, בין היתר, בקטניות מגוונות, בטופו, בביצים, בטונה ובבשר.
נד-נד
הכול נמצא באיזון. אחד הדברים שמשפיעים על סימני מתיחה הוא תנודתיות גבוהה במשקל הגוף. 'אפקט היו-יו' - ירידה ועלייה במשקל ושוב ירידה ושוב עלייה - מגביל את יכולת העור לשמור על לחות, מפעיל לחץ ויוצר קריעה של הסיבים האלסטיים. גם את הירידה במשקל מומלץ לעשות בהדרגה כדי לשמר את אלסטיות העור.
חם ויבש
מקלחות רותחות יכולות ליצור תחושת פינוק, אבל המים החמים נוטים לייבש את העור, שגם מפחית מגמישותו וגם מעורר גירודים, כל אלה אינם מומלצים כשרוצים להימנע מפגיעה במראה העור.
האורחים בדלת
לעיתים גם אם נבצע את כל הדברים למניעת הופעתם של סימני המתיחה, אף על פי כן הם יופיעו. מה עושים אז? זה הזמן לעבור ממניעה לטיפול אקטיבי.
סימני המתיחה מהווים אתגר טיפולי. הם יכולים להופיע בצידי הירכיים והבטן, במותניים ובגב התחתון, בעכוז ובפנים הזרועות ובחזה בקיצור, בחלקים נרחבים של העור.
עוברים מ'טיפול מונע' - 'לטיפול'!
לבד מתשומת הלב למה אנו שותים או אוכלים, יש מגוון טיפולים שמטרתם לצמצם ולטשטש סימני מתיחה. מרביתם מבוססים על עידוד צמיחה של קולגן ואלסטין. העיקרון המנחה של מרבית טיפולי המתיחה הוא עידוד החלמה מחדש של העור המעורב.
טיפול בגלי רדיו - שולח אנרגיה מחממת וממריצה.
טיפול בלייזר – מבוסס על פולסים ממוקדים של אור שהם בעלי פוטנציאל לעודד תגובת ריפוי שמטרתה להשפיע על הקולגן ועל האלסטין.
Microneedling מיקרונידלינג - גלגלת ועליה מאות מחטים זעירות. המטפל עובר עם הגלגלת על אזורי העור שבהם יש סימני מתיחה, היא מייצרת נקבים זעירים ויוצרת טראומה שהעור מגיב אליה על ידי תהליכי ריפוי.
מיקרודרמאבריישן – פילינג של העור בעזרת מכשיר וחומרים ששוחקים את העור ומעוררים ריפוי מחדש.
קילוף עור כימי – פילינג כימי שנעשה על ידי מריחה של חומצה, כגון חומצה גליקולית, על פני העור. הפילינג הזה חזק יותר מגרסאות ביתיות ומטרתו לגרום לטשטוש המעבר בין העור המתוח לעור שאין בו סימני מתיחה.
גרסה עדינה יותר היא פילינג ביתי מחומרים שונים ואפילו מגרגירי סוכר. בעזרת הגבישים הקטנים מקרצפים בעדינות את העור המת ונשארת תחושה חלקה יותר.
טיפול בתכשירים טבעיים - הזנת העור, ריכוכו והוספת לחות הם שם המשחק בכל מה שקשור לטיפול בסימני מתיחה. הדבר נכון גם כמניעה וגם לאחר שהסימנים כבר הופיעו.
רצוי להשתמש בתכשירים בעלי שומניות גבוהה כדוגמת שמנים וחמאות גוף עם 100% רכיבים ממקור טבעי! שמנים מומלצים הם שמן שקדים, שמן נבט החיטה ושמן חוחובה. חמאות מומלצות הן חמאת השיאה המופקת מליבת אגוז שיאה הגדל במערב אפריקה וחמאת הקקאו המכילה אחוזי שומן גבוהים, נוגדי חמצון טבעיים ושלל חומצות. העור 'שמח' לקבל את תכונותיהן הטבעיות לרכך ולהזין יחד עם היותן כמעט נטולות ריח.
כדי לטפל בסימני מתיחה בהיריון קיימים מוצרים ייעודיים בעלי מרקם קרמי, קלים למריחה, נספגים במהירות ומאפשרים ללבוש את הבגדים מייד לאחר העיסוי. כדאי לשים לב שחלק מהנשים מפתחות רגישות לריחות השמנים והחמאות במהלך ההיריון, והניחוח של חמאת הגוף צריך להיות מותאם במיוחד לזמן זה: בעל ריח עדין ורענן שאינו מכביד, שיוצר הרגשה נינוחה בלי להרתיע.
הקרמים עובדים בצורה מיטבית כשמעסים אותם בתנועות מעגליות עדינות לתוך האזור המתוח, פעמיים ביום. מומלץ לנשים להתחיל להשתמש בהם מתחילת ההיריון ועד שלושה חודשים לאחר הלידה. רצוי להתחיל מוקדם ככל האפשר בהיריון, אם אפשר לפני העלייה המשמעותית במשקל בשלישים השני והשלישי, אז העור רגיש ביותר לסימני המתיחה.
המטרה של חמאות גוף בהיריון היא לסייע במניעת סימני מתיחה, להפחית נראוּת של סימני מתיחה קיימים, לשפר את האלסטיות של העור תוך הענקת לחות לאורך זמן ולספק תחושת הקלה ונוחות מיידית לעור.
חמאת הגוף אידיאלית לרגעי עיסוי קצרים אפילו בבוקר, כשממהרים להתלבש ולצאת מהבית.
מומלץ לשלב את הטיפול עם שמן עיסוי לסימני מתיחה המתאים לרגעים שבהם לדוגמא בערב יש יותר זמן לעיסוי ארוך ומזין במיוחד, שמטרתו להקל מיידית במקרים של תחושת גירוי בעור כתוצאה מהמתיחה וכן לסייע לאלסטיות - דרך מעולה להתפנק ולפנק את העור.
הקרמים והשמנים מומלצים לא רק במהלך ההיריון, אלא לכל מי שעוברים תהליך של שינוי במשקל ומבקשים לסייע לעור.
בטיפול בקרמים רצוי להשתמש גם בשמנים ובתמציות צמחיות במטרה להעניק הזנה עמוקה שתשפיע על האלסטיות של העור. כדאי להתעניין ולבדוק מחקרים שונים בתחום. מחקר אחד כזה (Creams for preventing stretch marks in pregnancy. Eur J Dermatol. 1999 Jun;9(4):289-96.) מתייחס לקרמים למניעת סימני מתיחה בהיריון וגם לסימנים שכבר קיימים. הוא בוחן מחקרים שונים ומצביע על כך שתמיד יש חידושים בתחום. חלק מהחידושים הבולטים נשענים, למעשה, על צמחים עתיקים שאינם מוכרים דיים, אך במהלך ההיסטוריה סייעו למטפלים בתחומים הקשורים לעור.
המחקר מציג דוגמה לשימוש בתמצית צמח הסנטלה אסיאטיקה - צמח רב שנתי שמשמש כמרכיב פופולרי במוצרי יופי קוריאניים, גדל באזורים טרופיים סמוך למקורות מים ולביצות ובסביבה לחה והררית. נחקרה השפעתו של הצמח על כלי הדם, על חלוקה של תאי עור, על ייצור קולגן ואלסטן, על רמת נוגדי חמצון עוריים ועל סימני מתיחה בהיריון.
קיימים מחקרים נוספים ותכשירים נוספים ותמיד כדאי ומומלץ להתעדכן.
זכרו, לחות היא קריטית בכל מה שקשור לעור, מִקמטים ועד יובש. חשוב להשקות ולהרוות את האיבר הכי גדול שלנו