אני אוהבת להתייחס לחניכיים כאל יסודות הבניין של הפה, וכידוע הבסיס של הכול טמון ביסודות. חניכיים בריאות יספקו תמיכה והגנה לשיניים, והזנחתן עלולה להוביל לתחלואים דנטליים שונים כמו מחלות חניכיים. ההבנה כיצד יש לשמור על החניכיים היא חיונית לא רק כדי לשמור על חיוך יפה אלא גם כדי לשמור על בריאות כללית טובה.
מהי אותה מחלת חניכיים?
מחלות החניכיים מתחלקות לשני סוגים (ג'ינג'יביטיס) ומחלת חניכיים (פריודונטיטיס) המערבת פגיעה בעצם התומכת בשיניים, כאשר למעשה כל מחלת חניכיים חמורה מתחילה כדלקת פשוטה והגורם, שימו לב, אינו הגנים הגרועים שקיבלתם, אלא הוא אחד ופשוט למדי - זוהי שכבת החיידקים הנצמדת אל השיניים, הולכת ומתרבה כאשר לא מנקים אותה, ומגרה את הרקמה הסמוכה אליה - החניכיים.
במצב כזה עלולה להתפתח דלקת חניכיים, שאם אינה מטופלת כראוי יכולה להחמיר ולהפוך למחלת חניכיים, מחלה שעלולה להוביל לאובדן שיניים ואף להשפיע באופן מובהק על הבריאות הכללית.
אז מהם בעצם הסיכונים?
ההשפעה של מחלת החניכיים עלולה להגיע גם מעבר לחלל הפה. מחקרים הראו ראיות לקשר בין מחלת חניכיים למחלות כלליות שונות, כמו מחלות לב וסכרת.
הוכח שטיפול במחלת החניכיים עשוי לעזור באיזון הסכרת, ואף להפך- איזון הסכרת יכול לשפר את מצב החניכיים. מדהים, לא?
הפה הוא חלק מהגוף כולו וככזה החיידקים שבחניכיים יכולים לחדור לזרם הדם ולהגיע לחלקים אחרים בגוף.
יותר מזה, התגובה הדלקתית שמעוררת מחלת החניכיים ניכרת בדם ועלולה להחמיר מחלות אחרות.
מי היה רוצה להסתובב עם דלקת בברך כל הזמן?
ובכל זאת, רבים מאיתנו חיים עם דלקת חניכיים כרונית.
זו בדיוק הסיבה לחשיבות הרבה במניעה ובטיפול יעיל במחלת החניכיים.
אם כן, איך נזהה דלקת או מחלת חניכיים?
זיהוי מוקדם הוא חיוני!
הנה כמה סימנים שבהם תוכלו להיעזר על מנת לחשוד במחלת חניכיים:
חניכיים נפוחות, אדומות או מדממות -
אלו הם הסימנים הראשונים לדלקת בחניכיים. חניכיים בריאות בדרך כלל אינן מדממות בצחצוח שיניים.
ריח רע מהפה - יש גורמים שונים לריח רע מהפה, אך אחד הגורמים המרכזיים הוא מחלת חניכיים, ובפרט החיידקים הגורמים למחלה זו.
נסיגה של קו החניכיים - למרות שיש סיבות נוספות לנסיגות חניכיים, גם הנסיגה עלולה להצביע על נזק שנגרם על ידי מחלת חניכיים.
שיניים ניידות - ככל שמחלת החניכיים מתקדמת, היא עלולה לגרום לתזוזה של השיניים ובסופו של דבר אף לנשירתן.
שיניים ששינו את מקומן - אם נפתח פתאום מרווח שלא היה או ששן זזה ממקומה הקודם, שינויים אלה עלולים להצביע על תמיכה מופחתת של העצם ועל מחלת חניכיים.
אם הבחנתם בסימן אחד או יותר - גשו להיבדק אצל רופא השיניים ובקשו ממנו הפנייה למומחה למחלות חניכיים (פריודונא - רופא שיניים שלמד שנים נוספות על מנת להתמקצע בתחום(
איך נשמור על חניכיים בריאות?
למזלנו, שמירה על בריאות החניכיים היא מטרה די קלה להשגה משום שהיא תלויה בעיקר בנו. מכיוון, שכפי שהוזכר, הסיבה למחלת חניכיים היא רובד החיידקים, ברור שסילוק אותו רובד ימנע התפתחות של מחלה.
אם כן מה עושים?
מצחצחים שיניים, כמובן - ניתן להשתמש במברשות שיניים מכל סוג. הספרות המקצועית מעודדת שימוש במברשות שיניים חשמליות פעמיים ביום. הצחצוח יסיר את שכבת הפלאק המזיקה.
שימוש באביזרי ניקוי בין השיניים - המברשת, ככל שהיא מנקה היטב, לא תוכל לעולם לנקות בין השיניים על כן אין מנוס מניקוי בין השיניים. האביזרים המומלצים לפי הספרות: מברשיות בין שיניות, קיסם דנטלי או חוט דנטלי.
בדיקה שגרתית אצל רופא השיניים - רופא השיניים מיומן בזיהוי מחלות חניכיים, ובעת הצורך יודע להפנות למומחה למחלות חניכיים. קל יותר לטפל כשהמחלה התחלתית.
לא כדאי לעשן! הוכח שעישון משנה את הרכב החיידקים בפה לכאלו שמזיקים יותר לחניכיים. הדבר נכון לגבי כל סוג של עישון כולל סיגריה אלקטרונית.
ביקור תדיר אצל השיננית - תפקידה של השיננית חיוני בשמירה על בריאות החניכיים. היא תנקה לכם באמצעים שונים את הפלאק שהתקשה כבר ולא ניתן לנקותו בצחצוח רגיל, ועל כן הביקורים אצלה חשובים מאוד. התדירות תיקבע על ידי רופא השיניים או על ידי הפריודונט המטפל.
לעיסה דו צדדית - נשמע קצת ברור מאליו אבל המזון מסייע לניקוי השיניים וכאשר נמנעים מאכילה בצד אחד, כפי שקורה כאשר חסרות שיניים בצד אחד של הפה, הצד שאינו לועס מתכסה ברובד חיידקים מזיק.
לסיכום, בריאות החניכיים היא קריטית לבריאות השיניים, לבריאות הפה והגוף כולו. למזלנו, מחלות חניכיים אינן גזירת גורל. באמצעות מאמץ קטן יחסית אנחנו יכולים לחסוך טיפולים ארוכים ויקרים.
אימוץ שגרה טובה של היגיינה אוראלית היא המפתח: צחצוח שיניים פעמיים ביום וניקוי בין השיניים עם האמצעי המתאים לכם.
בריאות החניכיים איננה רק עניין אסתטי, היא עניין בריאותי בעל השלכות על הבריאות הכללית שלכם וכמובן על בריאות השיניים.
השקעה בבריאות החניכיים תשמור על השיניים לשנים ארוכות.
ד"ר עדי אדן, מומחית לפריודונטיה - מחלות חניכיים, בוגרת האוניברסיטה העברית - הדסה בירושלים . www.eden-perio.com