שירה ויסמן בשיתוף עם 'לבידו'
זה עניין של שפה
אקנה או פצעונים מופיעים בעור בשל מספר גורמים. בעברית קוראים להם 'פצעי בגרות' אבל המונח הרפואי הוא acne vulgaris (חטטת נפוצה), והם יכולים להופיע גם הרבה אחרי השלב שבו לוקחים בפעם הראשונה את הרכב של ההורים לסיבוב.
השם 'פצעי בגרות' אינו מקרי. בגיל ההתבגרות ישנו ייצור מוגבר של הורמוני המין, וכן ייצור רב של חלב בבלוטות. התעלות דרכן עובר החלב לזקיק השערה הופכות לצרות ונוטות להיחסם ולגרום לחלב להיכלא מתחת לפני העור.
חוסר איזון הורמונלי בגיל מבוגר יכול ליצור תופעה דומה בכל גיל. אומנם אצל הרוב המוחלט של האנשים התופעה תחלוף במהלך שנות ה-20 אבל חלק עדיין נשארים איתה גם בשלהי שנות ה-30 והרבה מעבר להן.
חשוב להתייחס לבעיה הזאת בכל גיל שבו היא מופיעה, ולא לבטל אותה באמירה שהיא שמורה רק לבני נוער וכי מדובר במצב זמני שיעבור מעצמו. התייחסות שכזאת עלולה לעודד עיכוב בשל הציפייה שהפצעים ייעלמו במקום לחפש טיפול, ובינתיים העור מצטלק והחוויה היום-יומית עלולה להוביל לבעיות בהערכה העצמית וללחץ, שלהם יש השפעה משלהם.
איזה מתח
מחקרים מקשרים בין רמות לחץ לבין התפרצות של אקנה וחומרתו. הגוף מפרש מצבי לחץ להתפרצות של הורמוני מין, תופעה שעלולה להוציא מאיזון את המערכות. זהו גם ההסבר להתפרצויות החמורות שמגיעות בגיל ההתבגרות שבו הלחץ החברתי והמתח מהדרישות הלימודיות יכול לעורר דרגות אינטנסיביות יותר של אקנה.
מתח נפשי משפיע גם על יכולות ההגנה של הגוף, והתגברותו גורמת לפגיעה באיברים שונים, ובהם האיבר הגדול ביותר - העור. כשהגוף מתמודד עם מתח הוא מייצר יותר קורטיזול שגורם לבלוטות החלב לייצר יותר שמן. בקיצור, חשוב למצוא דרך להירגע וכך גם להרגיע גם את העור.
אם אין לחם תאכלו עוגות
יש סיבות רבות לשמור על תזונה מאוזנת ועל היגיינה של העור, ואולם התפתחות של אקנה מקורה בדלקת שנגרמת כתוצאה מסתימה בנקבוביות העור, ולכן ברוב המקרים השפעתה של התזונה על כך פחותה. כמו כן, אין הוכחה מדעית לכך שמזון עתיר שומן או רווי פחמימות מחמיר את התופעה, אבל כפי שציינו תזונה מאוזנת תמיד מיטיבה. אף שלא נמצא קשר ישיר בין תזונה לבין אקנה, המוני אנשים בעולם מוכנים להישבע כי מאכל כזה או אחר מעודד אצלם התפרצות, לכן תמיד מומלץ לצרוך כמה שפחות ג'אנק פוד, כי כנראה יש סיבה טובה לכך שעדיין לא שמענו מיתוס על אקנה שנוצר מאכילת מלפפונים וגמבה.
ישנן בנות
ידוע שאקנה מושפע מהורמונים שונים, ובייחוד מהורמוני מין זכריים שמצויים בכמות מועטה יותר גם אצל נשים, אך אצל מרבית הסובלים אין הפרעה הורמונלית מובהקת. בגיל ההתבגרות גברים חווים מעט יותר אקנה מנשים, ואולם בהמשך החיים התופעה מתהפכת. בעוד שבמהלך שנות הפריון רמת ההורמונים אצל גברים נשארת יחסית יציבה, אצל נשים קיימים גורמים שיכולים להוביל להחמרת התופעה ובהם שינויים הורמונליים שתלויים במחזור החודשי, התחלה או הפסקה של נטילת גלולות למניעת היריון, ההיריון עצמו או טיפולי פוריות - כל אלה יכולים לשנות את האיזון ההורמונלי ולעודד הופעת נגעים חדשים בעור.
אי אפשר להתאפק
על אף הדחף הכמעט בלתי נשלט ללחוץ מסביב לפצעון ולפוצץ אותו, הפעולה עצמה יכולה לגרום לפצעים, להצטלקויות ולפיגמנטציה. חשוב להימנע מחיטוט בעור הפנים ומגירוד שלו, פעולות שעלולות לגרום לזיהום נוסף ובעקבותיו להצטלקויות נוספות.
כיום קיימות שיטות טיפול שאינן דורשות חיטוט בעור, שיטות שמשלבות בין טכנולוגיות ומוצרים שמנקים את העור או פותחים את הנקבוביות ומאפשרים ניקוז טבעי.
מייבשים את הביצה
אומנם ניקוי יתר של עור הפנים עם סבונים חזקים מעניק תחושה רגעית של עור פחות שומני ולכן נקי יותר, אבל הוא בעיקר מייבש את העור, מזיק לו לאורך זמן ופוגע באיזון הטבעי של הפרשת הסבום )החלב) ומעודד ייצור שלו. לכן מומלץ להשתמש בתכשירים ייעודיים, בסבונים עדינים ובמים פושרים שמסירים את הלכלוך ואת עודפי השומן, פותחים את הנקבוביות ומעודדים התחדשות טבעית בצורה מתונה.
קשר משפחתי
לגנטיקה יש השפעה על כל מערכות הגוף וגם בנושא זה אין שוני. למרות שאין קשר ישיר בין גנטיקה לאקנה, אם אחד מההורים סבל מהתופעה, קיימת סבירות גבוהה שגם ילדיו יסבלו ממנה, ומאידך, אם לאף אחד מההורים לא היה אקנה, קיימת סבירות נמוכה שילדיהם יסבלו מכך.
לחות
מותר ואף רצוי למרוח קרם לחות על עור פנים שמן או סובל מאקנה, אך חשוב שהוא יהיה ייעודי, דל בשומן ומאזן את הפרשת הסבום ומרגיע אותו, ולא מכביד וסותם את הנקבוביות.
מזמינים אתכם לזוז
לא נמצא קשר ישיר בין פעילות גופנית לבין מצבי אקנה, אולם ידוע שפעילות כזאת מסייעת להתמודדות עם מתח, וכך היא יכולה, בעקיפין, גם להשפיע מעט על המצב של עור הפנים. כך או כך, גם אם העור שלכם אינו נוטה לפצעונים כלל, פעילות גופנית מומלצת.
יחסים לאן?
לא נמצא קשר – שלילי או חיובי - בין יחסי מין למצב האקנה. ייתכן וההקשר נעוץ בעובדה ששניהם מגיעים, לפעמים, יחד בתקופת גיל ההתבגרות. נגעי האקנה מתחילים להופיע בדיוק בתקופה שבה חלק מבני הנוער מתחילים לקיים יחסי מין.
חכמים בשמש
אומנם חשיפה קלה לשמש יכולה ליצור תחושה חיובית על העור, ועור שזוף מסתיר טוב יותר אדמומיות ופצעונים, אבל חשיפה ממושכת דווקא מזרזת קילוף של תאי עור מתים ומעודדת חסימה של נקבוביות. נוסף על כך, פיגמנטציה מהשמש יכולה להשפיע על הנראות של צלקות האקנה, ופצעונים דלקתיים עלולים להגביר את הסיכוי שהאקנה יותיר כתמים כהים, לכן חשוב להשתמש בתכשירי הגנה נטולי שמן ותמיד להיות חכמים בשמש.
טיפול נקודתי
בין אם משתמשים במשחת שיניים, יוגורט או במוצרים לריפוי נקודתי, המטרה היא שהתוצאה תהיה ארוכת טווח, וזאת ניתן לעשות בעזרת שילוב של תכשיר נקודתי וטיפול מניעתי יום-יומי, בכל אזור הפנים, גם כאשר בעיית העור אינה בולטת.
את הטיפולים היום-יומיים מובילות חומצות שונות ובהן החומצה הסליצילית שיעילה רק כשמשתמשים בה לאורך זמן, אז היא חודרת לעור ומפרקת את הליפידים ואת השומנים שנמצאים בין תאי העור המתים ובכך מסייעת במניעת חסימת הנקבוביות. זהו טיפול עדין במצבים של אקנה קל, של עור שומני או של שינויים במרקם העור והתכהות לאחר דלקת אצל מטופלים בעלי סוגי עור שונים.
קוסמטיקה
תעשיית הקוסמטיקה הקונבנציונלית משתמשת ברכיבים סינטטיים כיוון שהם חומרי גלם זולים שמעניקים תחושה דמוית קטיפתיות לעור אך הם גורמים לנזקים ארוכי טווח. נוסף על כך, בתעשיית הקוסמטיקה נוהגים להוסיף למוצרים חומרים משמרים כדי להאריך את חיי המדף שלהם וכמו כן משתמשים בחומרי הקצפה חזקים שמעניקים תחושת ניקיון אבל פוגמים ברמת החומציות הטבעית של העור. כל אלה אינם מיטיבים עם מצבי אקנה ואף מחמירים אותם.
בתעשיית הקוסמטיקה הטבעית משתמשים בפורמולה שקופה או בצבע הטבעי שלה. לשימור טבעי של המוצרים משתמשים במשמרים שאושרו ונבדקו, בוויטמין E ובשמנים אתריים טבעיים כדוגמת נענע, קינמון, סברס, נר הלילה ועוד שמטרתם גם להשפיע על תהליכים בעור.
סוף מיתוסים במחשבה תחילה
גם במיתוסים, כפי שאפשר לראות, לא הכול שחור או לבן, אבל תמיד כדאי ורצוי לעודד את הגוף ולעזור לו בכל דרך שאפשר. אין לנו הצעה לכדור פלא חד-פעמי שלקיחתו תוביל לעור מושלם בכל גיל ובכל מצב, ועד שזה יקרה, נשאר לנו לנקות את הפנים בעדינות כל יום, למרוח קרם הגנה וקרמים שמעוררים לחות וניקוי טבעי של העור, ולהישאר רגועים. 0
המידע המובא מתבסס על מידע מעולם המדע והרפואה ואין לראות בו המלצה או ייעוץ לטיפול. אם אתם זקוקים לטיפול או להכוונה - עליכם לפנות לגורם מקצועי מתאים.